logo

FEROMONENFEEST

[Leuk voor als het een keer tropisch warm is in Nederland.]

Bij mij is het toevallig fietsen. Bij iemand anders wandelen, of een andere outdoor sport. Voor sommigen is het met een boekje aan het strand liggen. Er zijn veel manieren om eens weg te gaan uit de waan van alledag.

Mijn fietsreizen leveren mij een hoop mogelijkheden om te me even flink in te dalen in… In wat eigenlijk? In een ontspanning, in een natuurlijke levenswijze, in nieuwe indrukken die even niks te maken hebben met mijn dagelijks bestaan. Even een druk op de reset knop.

Thuis fiets ik wel maar het kost me moeite om daar een regelmaat in te hebben. Op die manier raakt mijn conditie gaandeweg de winter door naar een dieptepunt. Een teamsport zou een uitkomst zijn. Of samen gaan zwemmen. Maar ook daar komt er niet van. De lente kriebels komen daarentegen extra goed bij mij. Opeens leef ik op en na een weekje voel ik dat er langzaam wat kracht op de pedalen komt.

Toch is een fietsreis andere koek. Het gaat maar door, de hele dag. Ik merk dat mijn stofwisseling verandert. Het zweet dat met name in de zomer rijkelijk vloeit lijkt een reinigend effect te hebben. Het lijkt wel een buiten-sauna. Na een week gaat mijn zweet anders ruiken. Het wordt een feromonenfeest onder mijn armen. Waar ik normaal mijn omgeving te vriend houdt met een zelfgemaakte deodorant (appelazijn met wat druppeltjes tea tree olie, en dat wel goed op laten drogen) blijk ik nu een heerlijk natuurlijk bouquet te ontwikkelen met al die doorstroom.

Nu kan ik goed tegen de warmte, althans overdag. Het komt opvallend vaak voor dat de grootste klimmetjes voor mijn wielen verschijnen rond het middaguur. Gek genoeg houdt het fietsen me juist koel, zelf bergop zonder wind. Ik denk dat dat komt doordat het koelsysteem van mijn lichaam geactiveerd is. Net zoals hete thee drinken bij hitte meer verkoelend werkt dan koude drank.

Ik vind al die schijnbare tegenstellingen boeiend. Hitte om hitte te koelen, zweten om zweetlucht te ontzuren, eenvoudiger leven om je rijker te voelen, je lekker moe maken om wakkerder door dat leven te gaan.

  • Share

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *